SUBOTA: pregled programa

ULAZ SLOBODAN uz predočenje COVID potvrde.
Na ulazu vas čekaju druga i treća fantastikonovska zbirka priča, besplatno. <3

[UŽIVO]

Počasna gošća: Srebrenka Peregrin (uživo + prijenos na Discord)

Bajkarice – junakinje našeg doba
“Bajkarice” donose 28 priča iz čitavog svijeta o junakinjama koje su ušle u narodne predaje. Na ovom predstavljanju – jednom od rjeđih zahvaljujući pandemiji – možete poslušati nekoliko priča iz zbirke, ali i priču o nastanku same knjige. Ujedno možete pitati sve što vas zanima o snažnim ženama i procesu objavljivanja knjige.
[UŽIVO s prijenosom] Počasna gošća: Srebrenka Peregrin: Hrvati (se) s bajkama
Hrvatske bajke koje (vjerojatno) niste čuli, u klasičnoj izvedbenoj predstavi. Iz raznih dijelova Hrvatske, s raznolikim nevoljama. Bar po jedna vještica, metamorfoza, čudnovata životinja i magična pomoć – skoro pa kao u životu.
Srebrenka Peregrin pripovijeda, piše, prevodi i predaje. Objavila je niz kratkih priča na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih je nekolicina nagrađena. S prijateljicom i kolegicom Erikom skuplja manje poznate bajke iz čitavog svijeta te ih izvodi i zapisuje. Naći ćete je u Zagrebu s dvoje tinejdžera dvonožaca i dvoje udomljenih četveronožaca.

Posebna gošća: Snježanka Jadrijević (uživo + prijenos na Discord)

FEBAST – Festival bajki u Splitu i Sinju
Festival bajki u Splitu i Sinju – promocija vrijednosti bajki i njihovog značaja za rani odgoj djece.
Porijeklo bajki – kako su i kada nastale klasične bajke?
Bajke imaju svoje korijene u narodnoj usmenoj predaji. No pripovjedna forma klasičnih bajki nadilazi uobičajene oblike kazivanja, pa svojim posebnim jezičnim stilom bajka na samo sebi svojstven način prenosi vrijednosne pouke i stvara specifičan ugođaj koji se ne može naći u drugim književnim formama. Što je to što bajku i danas čini živom i poželjnom u radu s djecom i 210 godina nakon prvog tiskanja bajki braće Grimm?
Snježanka Jadrijević, voditeljica projekata civilnog društva, slikarica i waldorf učiteljica slikanja po teorijama boja J. W. Goethea i Rudolfa Steinera. 15 samostalnih i 30-tak skupnih izložbi, zbirka poezije ”Izgubljeni ključ”. Preko 400 likovnih i kreativnih radionica u Sinju, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Metkoviću i Sarajevu.

Anela Borčić: Viške predaje (uživo + prijenos na Discord)

Udahnuti novi duh starim legendama svog škoja, približiti ih djeci i odraslima koji možda i ne govore viškim dijalektom zahtjevan je, divan i ozbiljan posao. Ostvarila ga je, uz pomoć akademske slikarice Natalije Borčić, književnica Anela Borčić. Dođite, poslušajte što govore stara sjećanja pučinskog otoka.

Toni Lozančić: Challenge of the Fang – Pathfinder 1ed avantura za 3-5 lvl 4 lika (u igraoni)

Godina Gospodnja je 1163. i skupina putnika namjernika putuje u Pariz kroz drevnu Hercinsku šumu. Vrijeme je to mraka i krvavih ratova i nevolje vrebaju u svakoj sjeni stabla. No, kako će se uskoro ispostaviti, drumski razbojnici su zadnja stvar koja bi trebala brinuti naše putnike. Nagoviješten zavijanjem vukova i topotom kopita, očekuje ih – Izazov Očnjaka.

One shot avantura po Pathfinder 1ed pravilima, s izborom preconstructed likova i DM-om koji voli oponašati glasove. Dodatna pravila u vidu rerolla i dodatnih bonusa uz donaciju novca (sva uplaćena sredstva GM će uvećati i donirati na MinMaxMunchking online dobrotvornom sessionu u nedjelju).

Luka Palac: Scary Board game turnir (u igraoni)

Pripremite živce za hororistične igre tijekom najstrašnijeg vikenda godine.

[DISCORD]

Počasni gost: Zdenko Bašić: Perunfest

Festival narodnih predaja i zaboravljenih priča – od ideje do likova, s Tajanom Štasni, kostimografkinjom i cosplayericom.
Zdenko Bašić je autor, ilustrator, redatelj i dizajner, umjetnički ravnatelj Perunfesta.

Počasni gost: Zdenko Bašić: The tales of the wind – digitalna knjiga

Sjeverozapadni vjetar – transmedijska priča od knjige do digitalne aplikacije
Zdenko Bašić je autor, ilustrator, redatelj i dizajner, umjetnički ravnatelj Perunfesta.

Romana Jadrijević Lozančić: Odabrane obljetnice i kratko o njima

Proći ćemo kroz zanimljive ovogodišnje više-manje žanrovske obljetnice i reći nešto o njima, njihovom kontekstu i utjecaju na svijet oko njih.

Toni Lozančić: Geek Trivia Quiz – online edition Vol. 2

I ove godine GTQ u brzopoteznom, online izdanju – okušajte se u brukanju koje vam samo naš dežurni Lazo može priuštiti kroz tri runde pitanja – ABCD, slikovna i opisna – i odnesite bogate nagrade (ako ih Izitpajn ne dograbi prije). I budite bez brige, bar je anonimno.

Mate Ćubić: Kviz – mitologija

Opći kviz s mitološkom tematikom koji će pokrivati mitologiju u pop kulturi, književnosti, umjetnosti i šire.

Ivana Boko i suradnici: Game master stanje uma: DnD panel

Ivana Boko rekreativno obavlja dužnosti game mastera već niz godina – što amaterski u RPG-ovima, što profesionalno u Escape igrama. U sklopu ovog FantaSTikona za Vas je sabrala Veliko Vijeće Game Mastera s cijelom lepezom iskustava, savjeta i anegdota, a sve u cilju zajedničkog druženja i suradnje među Game Masterima. Tema ovog panela? Svi izazovi, užitci i frustracije s kojima se susreću početnici kada zakorače u svijet game master-anja, kao i iskusni GM-ovi u susretu sa entuzijastičnim, ali često pogubljenim novim igračima.

Nina Dadas Čurguz i Bogdan Čurguz: Cosplay 101

Želite znati više o Cosplay-u? Kako početi? Što vam sve treba? Kako izgleda jedna radiona u kojoj se stvaraju kostimi, i kako izgledaju kostimi na kraju? Dodjite i poslušajte!
Nina i Bogdan – ND Cosplay i Bendershield Cosplay
Dva cosplayera koji su se upoznali baš na Fantastikonu, i na kraju vjenčali. Da nije bilo Fantastikona, vjerojatno se nikad ne bi upoznali, a Nina nikad ne bi ni počela cosplayati. Od tada su prošli puno konvencija, dobili puno nagrada za svoje kostime, i dalje nastavljaju.

Luka Alfirević: Radionica origamija

Radionica origamija uz teme hrvatske baštine i Noći vještica! Naučite izrađivati zabavne i lijepe origamije vezane uz hrvatsku kulturu i trenutnu sezonu.

Dalibor Perković – Izitpajn

Okrugli stol o stanju domaćeg SF-a
Navodno, SF konvencije se vrte oko SF uradaka i, opet navodno, postoje neki ljudi u Hrvatskoj koji urađuju sličnu vrstu gorespomenutih uradaka pri čemu se isti susreću sa stanovitim problemima logističke i egzistencijalne naravi. Pošto je tradicija redovnog godišnjeg sastančenja poradi lamentacija na ovu temu pomalo zamrla, FantaSTikon je pogodna prigoda za duhovnu obnovu ove stare domaće tradicije.

Davorin Horak: Transhumanizam, PR ili filozofija i “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost”

Priča o transhumanizmu u SF-u s analizom u romanu Dina Buzzatija “Veće od života”, romanom koji se smatra začetnikom ozbiljnog, suvremenog talijanskog SF-a, objavljenog u sklopu EU projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” nakladnika Hangar 7.

Iva Lulić: Predstavljanje digitalne slikovnice Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske

Digitalna slikovnica Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Jedinstveni koncept režirane fotografije Ive Lulić i karakterističan vizual likova, dizajn kostima i rekvizita za scenografiju Zdenka Bašića odlično se nadopunjuju i zajedno čine potpuno novu, čarobnu priču.