Podtema „Narodne priče naših krajeva“

[UŽIVO s prijenosom]

Počasna gošća: Srebrenka Peregrin

Srebrenka Peregrin pripovijeda, piše, prevodi i predaje. Objavila je niz kratkih priča na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih je nekolicina nagrađena. S prijateljicom i kolegicom Erikom skuplja manje poznate bajke iz čitavog svijeta te ih izvodi i zapisuje. Naći ćete je u Zagrebu s dvoje tinejdžera dvonožaca i dvoje udomljenih četveronožaca.

Bajkarice – junakinje našeg doba

“Bajkarice” donose 28 priča iz čitavog svijeta o junakinjama koje su ušle u narodne predaje. Na ovom predstavljanju – jednom od rjeđih zahvaljujući pandemiji – možete poslušati nekoliko priča iz zbirke, ali i priču o nastanku same knjige. Ujedno možete pitati sve što vas zanima o snažnim ženama i procesu objavljivanja knjige.

Hrvati (se) s bajkama

Hrvatske bajke koje (vjerojatno) niste čuli, u klasičnoj izvedbenoj predstavi. Iz raznih dijelova Hrvatske, s raznolikim nevoljama. Bar po jedna vještica, metamorfoza, čudnovata životinja i magična pomoć – skoro pa kao u životu.


Počasni gost: Zdenko Bašić

Zdenko Bašić – autor, ilustrator, redatelj i dizajner, umjetnički ravnatelj Perunfesta

Perunfest

Festival narodnih predaja i zaboravljenih priča – od ideje do likova, s Tajanom Štasni, kostimografkinjom i cosplayericom

The tales of the wind – digitalna knjiga

Sjeverozapadni vjetar – transmedijska priča od knjige do digitalne aplikacije


Posebna gošća: Snježanka Jadrijević

Snježanka Jadrijević, voditeljica projekata civilnog društva, slikarica i waldorf učiteljica slikanja po teorijama boja J. W. Goethea i Rudolfa Steinera. 15 samostalnih i 30-tak skupnih izložbi, zbirka poezije ”Izgubljeni ključ”. Preko 400 likovnih i kreativnih radionica u Sinju, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Metkoviću i Sarajevu.

Porijeklo bajki – kako su i kada nastale klasične bajke?

Bajke imaju svoje korijene u narodnoj usmenoj predaji. No pripovjedna forma klasičnih bajki nadilazi uobičajene oblike kazivanja, pa svojim posebnim jezičnim stilom bajka na samo sebi svojstven način prenosi vrijednosne pouke i stvara specifičan ugođaj koji se ne može naći u drugim književnim formama. Što je to što bajku i danas čini živom i poželjnom u radu s djecom i 210 godina nakon prvog tiskanja bajki braće Grimm?

FEBAST – Festival bajki u Splitu i Sinju

Festival bajki u Splitu i Sinju – promocija vrijednosti bajki i njihovog značaja za rani odgoj djece


[UŽIVO s prijenosom]

Zoran Kojdić: Tajne Zmajeve špilje

Upoznajte sa mnom ovu jedinstvenu špilju iznad mjesta Murvica koju je pokojni akademik Petar Šimunović nazvao “bračkom Sikstinom”. Zovem se Zoran Kojdić i u više od 20 godina djelovanja kao turistički vodič kroz Zmajevu špilju sam proveo mnoge turiste, ali i znanstvenike. Od potonjih sam kroz godine i sam skupljao informacije i učio o ovom jedinstvenom lokalitetu u kojem se susreću rano kršćanski i staroslavenski utjecaji.


Sandra Barešin: Od more do vještice –
fantastična imaginacija predaja

Tko je mora, a tko vještica? Jeste li znali da su u Šibeniku navodno postojale dvije vještice, majka Mirna i kćer Dobra, koje su svojim čarolijama zavodile šibenske plemiće? Kako su more “morile” mladiće na koje su se okomile, ali i kako “uhvatiti” moru otkrit će Sandra Barešin, profesorica i etnologinja, doktorandica Humanističkih znanosti /Etnologije na Sveučilištu u Zadru.


Antonija Mežnarić: Folklor, horor i fantastične guske –
Mistress of Geese

Upoznajte Gospodaricu gusaka koja dolazi iz Shtrigine kolibe. Poslušajte predstavljanje zbirke folk horror priča smještenih od Korčule do Lepoglave, gdje mračne strane bajki i narodnih priča vrebaju na obične i manje obične ljude. Usput otkrijte što se skriva iza Shtrige, riječkog obrta za nakladništvo, i što još možemo uzbudljivo očekivati.


Iva Lulić: Predstavljanje digitalne slikovnice Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske

Digitalna slikovnica Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Jedinstveni koncept režirane fotografije Ive Lulić i karakterističan vizual likova, dizajn kostima i rekvizita za scenografiju Zdenka Bašića odlično se nadopunjuju i zajedno čine potpuno novu, čarobnu priču.