Predstavljamo organizaciju – Marko Mlinar

Danas predstavljamo jednog i jedinog Marka Mlinara, kojem je danas i ro─Ĺendan ­čą│

1. Koja je tvoja uloga u organizaciji FantaSTikona?
Kralj i dvorska luda. Protomolekula i Protogen. C3PO i R2D2. Onaj za kog ostali misle da bez njega FantaSTikon ne bi pre┼żivio. Sensei. Livi vezni i desno smetalo. Wannabe penzioner. Dr. Amadeus Arkham i Profesor X. ─îuvar mo─Źvara i trava, totalni kreten.

2. Kako si postao dio udruge F&ST?
Nisam, ona je zapravo postala dio mene. Ne samo mene, i moje obitelji isto, kao i mi nje. Zapravo, udruga je cilo vrime i podstanar na našoj obiteljskoj dramaturškoj punoljetnoj splitskoj adresi. Prvi i aktualni debeli Predsjednik, koji pokušava napravit sve da ne bude i zadnji.

3. Kako si se zaljubio u fantasy i SF?
Lako. Jedna od uspomena iz ranog djetinjstva: tata koji nosi sli─Źice albuma Tarzan i tra┼żi da kroz igru saznam gdje ih je sakrio. Jedna od pubertetskih: tata koji se ljuti ┼íto opet gledam Star Trek i The Twilight zone u vrime kad bi triba bit vanka s prijateljima ili spavat. Puno Jules Vernea u me─Ĺuvremenu… i legendarne Stripoteke; za koje su krivi ujak koji ih je skupljao i mama koja ih je za njega uvezala u tomove. Tako sam ih gutao da sam imao zabranu kori┼ítenja tijekom ┼íkolske godine… Masu dobrih crtanih, od Sport Bilija do Tranformersa…

4. Najdra┼żi film i knjiga toga ┼żanra?
Mad Max 2. Gospodar prstenova.

5. Na ┼íto si najponosniji u dosada┼ínjim FantaSTikonima/koja ti je najdra┼ża uspomena?
Sretan sam ┼íto je prva ekipa prihvatila i podr┼żala moju ideju. Sretan sam ┼íto smo godinu za godinu, bez obzira na sve izazove, uspjeli napravit ne┼íto nama veliko, a u Splitu i Dalmaciji jedinstveno. Najsretniji moment? Pronalazak jednog klju─Źa. Posebni momenti? Ponuda kozmonauta, u ime Zvezdanog Grada, u kom se ┼íkoluju, ┼żive i rade svi ruski kozmonauti Gradu Splitu da postanu gradovi prijatelji (na┼żalost jo┼í nerealizirana). Pohvala nositelja World Fantasy Awarda i European Grandmastera u SFu da mi je drabble pri─Źa odli─Źna, i da mi treba samo jo┼í njih 99 za jednu jako dobru zbirku. Prihva─çanje po─Źasnih ─Źlanova na┼íe udruge da postanu po─Źasni. Osmijesi sina svake godine na FantaSTikonu i njegovi kvizovi.

#sciencefiction #FantaSTikon #nerdalert #lotr #madmax #madmax2 #StarTrek #julesverne